FORSIDEN

INSEKTER

PATTEDYR

PADDER/ØGLER

PLANTER

NATUR

LOKALITETER

LINKS

Hvem er jeg
Kontakt mig

Foto Index

DOF-Nordjylland
DOF
Skagen Fuglestation
Skagen Fuglefestival
Dofbasen


Rødder og Vinger

Kuras Consult


FUGLEKURSUS 2016 - FREDERIKSHAVN

I det tidlige forår mødtes de tilmeldte i Naturhuset i Bangsbo Dyrepark sammen med arrangørerne Naturvejleder Bo Storm og ornitolog Kurt Rasmussen.
Der var 22 deltagere, som forventningsfulde indtog pladserne i det lille hyggelige mødelokale i huset, som er Bo´s daglige arbejdsplads.

Første aften startede Kurt med at fortælle om indholdet på kurset som var:

Dag 1 (8. marts).
Fuglenes Historie og den videnskabelige opdeling (Kurt).
Lokaliteter i Frederikshavn Kommune (Kurt)

Dag 2 (5. april).
Feltkendeteg på rovfugle (Bo)
Fuglestemmer (Kurt)

Det var et par hyggelige dage, hvor alle var enige om, at 5 timer til så stort et område er for lidt, men alligevel fik vi lagt grunden til enten en spirende interesse for de nye og bekræftelse på, at hobbyen er givende for de der havde været i gang i nogle år.

Tur til Skagen (17. april).

Vi mødtes ved Forsyningen på Knivholtvej kl. 7.
Vejret fulgte desværre vejrudsigten der sagde ustadig, blæsende vra vest og 6-10 grader. Ikke just det rigtige vejr for en forårstur til Skagen. Dog sagde udsigten også, at det skulle blive e n smule bedre i løbet af dagen.

Vi kørte i roligt tempo mod SKagen for at samle de sidste par lokale deltagere op ved Det Hvide Fyr. Kurt havde købt rundstykker med, så kort efter skulle findes et sted til at indtage morgenmaden. Men først skyndte vi os at besøge Skagen Fuglestations ringmærker, Morten Jenrich, der gik sine runder i fyrhaven ved Det Grå Fyr. Også han var ærgerlig over vejret, for indtil vi ankom havde der ikke været en eneste fugl i nettene. Alligevel gik vi en tur med rundt og heldet var med os. En lille Gransanger var gået i nettet og blev behørigt ringmærket herunder foreviget af Carina Kabbeltved.


Gransanger (Phylloscopus collybita)

Efter turen rundt med Morten skyndte vi os over i læ ofr vinden på byggepladsen ved Det Grå Fyr. Her blev kaffe og rundstykker indtaget samtidig med at vi på Mortens radio kunne høre andre lokale rapportere om Vandrefalk og Fjeldvåge ved Grenen, så det varede ikke længe før vi var klar til at komme videre.


Morgenmad ved Det Grå Fyr
Jo da. Det er Bo Storm der vinker og Morten Jenrich med ryggen til.

 

Vi lod bilerne stå og startede på en vandretur de 3 Km rundt på den nyanlagte Grenen Sti. Ud til P- pladsen ved Grenen og derfra igennem Ellekrattet og videre ud af stien tilbage mod det Grå Fyr.

Vi fik blandt andet set og hørt:
- Gransanger
- Bogfinke
- Musvit
- Rødhals
- Ringdue
- Fiskeørn
- Dobbelybekkasin
- Tårnfalk
- Hvis Vipstjert
- Engpiber

Tilbage ved bilerne blev det besluttet at fortsætte ned til Den Tilsandede Kirke og en tur i plantagen. Men først skulle mange på toilettet på Grenen. De der ikke skulle ventede ved bilerne og der kom Morten så op fra sin runde med en Jernsurv i hænderne. Vi 3 der kunne holde os, fik nydt den lille fine fugl inden Morten slap den løs igen.

 


Jernspurv (Prunella modularis)

 

Skagen Klitplantage bød på mange småfugle. Blandt andet Sortmejse, Sumpmejse, Musvi, Blåmejse og Rødhals. Ringduer og Gråkrager havde travlt og over hovedet på os kunne trækket følges hvor blandt andet Tårnfalk og Rød Glente passerede.

Vi fortsatte vores tur ned til Gyvelstien, hvor en kort runde bød på de samme småfugle som før, tilsat Stor Flagspætte og Træløber. Men midt i vi vandrede afsted hen ad stien, dukkede en flot Fiskeørn op, som lod sig se og fotografere inden den forsvandt videre mod Grenen.Fiskeørn - Pandion haleaetus

Tilbage ved bilerne blev vi enige om at køre sydpå til Råbjerg Kirke for at afslutte turen med en lille vandretur ind i Råbjerg. Allerede et kort stykke ind ad stien mod Råbjerg Stene dukkede en Fjeldvåge op som lavede opvisning for os. Den svævede rundt og viste sine tegninger ganske godt. Den musede og dykkede efter bytte. Kom op igen og det hele startede forfra igen. Meget pædagogisk. Fra en klittop kunne vi nyde 20 Traner der forfriskede sig i en af søerne, lettede og tog på togt mod øst, men returnerede kort efter.

På vej tilbage til bilerne blev vi mødt af Storspove og Dobbeltbekkasin der spillede over klitterne.


Storspove (billedet er ikke fra turen)

Tilbage ved kirken afsluttede vi turen.

Tak for denne gang

 

Kurt Rasmussen, Frismosevej 27, 9330 Dronninglund - mail@kuras.dk - 4021-6477