FORSIDEN

INSEKTER

PATTEDYR

PADDER/ØGLER

PLANTER

NATUR

LOKALITETER

LINKS

Hvem er jeg
Kontakt mig

Foto Index

DOF-Nordjylland
DOF
Skagen Fuglestation
Skagen Fuglefestival
Dofbasen


Rødder og Vinger

Kuras Consult



SE BILLERNE FRA TUREN

Tirsdag den 3. april 2012

Kl. 6 morgen mødte turdeltagerne op på P-pladsen ved Forsyningen i Frederikshavn. Bussen fra JC turist blev fyldt med spændte turdeltagere og turledere. Kl. 7:15 Afgik Stena Jutlandica til Göteborg. Her blev den medbragte morgenmad indtaget. På færgen blev også noteret turdeltagernes gæt på hvor mange arter der ville blive set på turen. Laveste var 25 og højeste 150.

Kl. 11 anløb færgen Göteborg i dejligt solskin og vi samledes alle i bussen hvor Bo fortalte om dagens planer.
På turen fra Götebrog til Harald Wibergs Konstgården i Redberga (ca. 2 timers kørsel) blev allerede noteret de første arter på listen : Sølvmåge, Stormmåge, Hættemåge, Allike, Husskade, Musvåge og Strandskade.


Jan i bussen ved ankomsten til Flämslätt.

Ca. kl. 13 ankom vi til Konstgården Redberga, som er kunstneren Harald Wibergs hjem indrettet som museum. Harald Wiberg var en stor naturelsker og vi nød alle hans fantastiske malerier fra naturen og det speceille hjem hvor hans hustru stadig bor og viser rundt.

I haven nød vi den medbragte frokost i flot sol og et par graders varme. Artslisten blev tilføjet med: Gråand, Gråkrage, Ravn, Ringdue, Musvit, Blåmejse, Spætmejse og Bogfinke.

Efter besøget kørte vi videree mod Flämsätt hvor vi skulle overnatte. Vi passerede tranernes danseplads på vejen og der stod flere tusinde. Men de måtte vente til i morgen. Hotellet i Flämslätt viste sig at være et fint og det lå lige ved en stor sø og masser af skov. Det så lovende ud.

Vi startede straks efter vi var indlogeret en tur i lokalområdet som bød på : Stor Skallesluger, Spætmejse (østlig), Fasan, Stær, Vibe, Hvid Vipstjert, Lille Korsnæb, Hvinand, Gråand, Sortspætte, Sangdrossel og Jernspurv.


Overdådig aftensmad på hotellet.

Efter aftensmaden mødtes vi i det store rum og så en film om tranedansen. Derefter gik en hel del af holdet en aftentur. Der fik vi: Stor Flagspætte og Natugle på listen.

Onsdag den 4. april

De morgenfiske stod op og gik tur i skoven ved hotellet kl. 6-7. Solsen stod op på turen og vejret var fantastisk. Ingen vind og 4-5 graders frost. På turen tillagde vi Solsort, Grønspætte, Toppet Lappedykker, Sortmejse, Grågås, Fuglekonge og Grønirisk til artslisten.

Efter morgenmaden kl. 8 besteg vi bussen og kørte af sted mod Hornboga hvor vi skulle møde Mats vores guide de første 2½ time. Vi startede ud ved Naturrummet hvor Mats fortalte en hel del om søen genskabelse, tranerne og hvad vi ellers kunne forvente at se. Den første tim gik her, hvor vi blandt andet fik set: Blishøne, Skovspurv, Troldand, Canadagås, Rørspurv, Skarv, Taffeland, Lille Skallesluger, Krikand, Gråstrubbet Lappedykker, Egpiber og Havørn.

Mats kørte med ned til dansepladsen. Der var i dag opgjort ca. 26.000 traner ved søen, så vi var spændte. På vejen fortalte Mats spændede kulturhistorie. Området omkring Hornbogasjön er meget spændende både hvad angår tidlig kulturhistorie i Sverige og hvad angår geologien. Mats var en god og let forståelig fortæller.

Da vi ankom til dansepladsen var alle totalt overvældet. Det vrimlede med traner og lyden var infernalsk. Traner i det tal og med de tætteste inde på 10-15 meter er en hel speciel oplevelse. Men der var naturligvis også andet end traner så artslisten blev forøget med: Sangsvane og Pibeand.


Tusindvis af traner på dansepladsen

Vi forlod Mats og satte kursen tilbage til Naturrum hvor vi skulle spise vores medbragte frokost. Efter spisningen blev der tid til endnu en time i området og det blev yderligere til: Knarand, Skeand og Tårnfalk.


Frokost i det grønne ved Naturum - Hornbogasjön

Derefter var det planlagt at vi skulle ud for at lede efter Stor Hornugle. Desværre kunne vores guide ikke alligevel, men Bo fik besked på hvor vi skulle køre hen. Og det gjorde vi blot for at opleve, at området var afspærret og at Hornuglen ikke var til stede der hvor den plejede at være lige nu. Derfor kørte vi tilbage til dansepladsen for at opleve stedet i eftermiddagstimerne og med et bedre lys ned over området.

Intet er forgæves og vi fik her et fint syn, idet der var ankommet tre Pibesvaner som lå ikke langt fra alle Sangsvanerne og dermed blev et godt pædagogisk islæt hvor størrelsesforskel og næbfarver kunne studeres. Desuden fik vi også tilføjet Spidsand til listen.

Omkring kl. 17 kørte vi så tilbage til Flämsätt for at gøre klar til aftensmaden. Efter denne, ca. kl. 21, samledes næsten alle til en aftentur i håbet om at vi kunne finde Spurveugle. Det lykkedes desværre ikke selv om lokkelyd blev anvendt flere gange. Der i mod fik vi Skovsneppe som ny art på listen.

Torsdag den 5. april

Dagen startede for nogen kl. 6 til en sidste morgentur i området.
Her fik vi øget artslisten ganskee fint med Gærdesmutte, Hjejle (overflyvende i flokke), Gransanger, Kernebidder, Huldue, Gulspurv og Halemejse.

Morgenmad kl. 8 og derefter farvel til hotellet med kurs mod Silverfallet blot nogle km mod nord. Ved Silverfallet fik vi efter grundig gennemsøgning fat i Bjergvipstjerten.

Fra Silverfallet kørte vi til byen Eggsby som ligger nogle km syd for Flämslätt. Her stod vi alle af bussen for at gå 2-3 km til byen Istrum hvor Jan holdt og vendtede med bussen. På vejen passerede vi en lille mose som bød på Stillits og Kortnæbbet Gås.

I Istrum spiste vi vore frokost inden sidste sted på turen skulle besøges. På vejen fik vi tilføjet Rød Glente til listen. Det var kunstneren Göran Löfwings kunstgalleri ved Hornbogasjön vi skulle slutte rejsen oplevelser af med. Her havde Bo bestilt kaffe og kage til os i caféen og derefter var der mulighed for at nyde de fantastiske akvareller, stentryk og oliemalerier som Göran producerer. På stedet blev der hørt Lille Regnspove


Göran Löfwings maleri af traner som pryder
gavlen på galleriet.

Kl. lidt over to satte vi os så i bussen for at køre de godt to timer til Göteborg, hvor vi skulle med færgen kl. 18:15 og buffét i restauranten. Konkurrencen om antal arter sluttede ved ankomsten til færgeterminalen og vi nåede lige netop at få Svartbag med inden bussen satte os af.

God buffét og lang ventetid på færgen, men endelig kl. 21:45 landede vi i Frederikshavn og det blev til afsked på busstationen og ved Forsyningen på Knivholtvej.

Tak for en rigtig dejlig tur.

Bo Storm og Kurt Rasmussen

Se flere billeder fra turen. / til toppen af siden / til forsiden

Bo Storm og Kurt Rasmussen
39 deltagere

Turens hovedpunkter:

3. April:
- Afrejse fra Frederikshavn kl. 7.
- Ankomst til Göteborg kl. 11.
- Konstgården Redberga (Harald Wiberg)
- Udstilling og frokost i haven
- Videre Flämslät (Hotellet)
- Middag og aftentur


4. april
- Morgentur (6-7)
- Morgenmad og afgang til Hornboga
- Guidning ved Hornboga 9-11:30
- Frokost ved Naturum Hornboga
- Stor Hornugle tur 14-15
- Tilbage til Hornboga 15-17
- Tilbage til Flämslät
- Aftensmad
- Aftentur


5. april
- Morgentur (6-7:30)
- Morgenmad
- Afgang fra Flämslät
- Silverfaldet 9:30 – 11
- Gåtur Eggberg – Istrum (frokost)
- Löfwings Naturgalleri
- Til Göteborg
- Ankomst Frederikshavn 22:00

Artsliste (i observeret rækkefølge)

- Sølvmåge
- Hættemåge
- Husskade
- Stormmåge
- Allike
- Strandskade
- Gråand
- Gråkrage
- Musvåge
- Ringdue
- Trane
- Musvit
- Fasan
- Stær
- Vibe
- Hvis Vipstjert
- Blåmejse
- Bogfinke
- Spætmejse
- Ravn
- Jernspurv
- Lille Korsnæb
- Hvinand
- Solsort
- Sortspætte
- Grønirisk
- Sangdrossel
- Stor Flagspætte
- Fuglekonge
- Toppet Lappedykker
- Natugle
- Grønspætte
- Sortmejse
- Grågås
- Stor Skallesluger
- Knopsvane
- Sanglærke
- Blishøne
- Skovspurv
- Troldand
- Canadagås
- Rørspurv
- Skarv
- Taffeland
- Lille Skallesluger
- Krikand
- Gråstrubbet Lappedykker
- Engpiber
- Havørn
- Sangsvane
- Pibeand
- Knarand
- Skeand
- Tårnfalk
- Pibesvane
- Spidsand
- Skovsneppe
- Gærdesmutte
- Fiskehejre
- Hjejle
- Gransanger
- Kernebider
- Huldue
- Gulspurv
- Halemejse
- Sjagger
- Bjergvipstjert
- Stillits
- Kornæbbet Gås
- Rød Glente
- Lille Regnspove
- Svartbag

I alt 72 arter

Gættekonkurrencen blev vundet af:
Eva Bindesbøll

I øvrigt var følgende arter ikke ordentlig set/hørt og derfor på tvivlslisten:

- Lille Lappedykker
- Stor Hornugle
- Fjeldvåge/Blå Kærhøg
- Bjergirisk
- Sumpmejse/Fyrremejse

   

 

Kurt Rasmussen, Frismosevej 27, 9330 Dronninglund - mail@kuras.dk - 4021-6477